Genelde bütün siklonlarda sistem içine giren hava sistemin silindirik yapısının bir sonucu olarak aşağıya doğru dönerek spiraller çizerek iner. Bu esnada iç yüzeye çarpan tozlar hızlarını kaybederek gövdeden aşağıya doğru çökelir. Dipteki koni içine çökelen toz buradan boşaltılarak sistemden dışarı alınır.

Toz Toplama Siklonları
Video

Açıklama
SİKLON FİLTRE
Genelde bütün siklonlarda sistem içine giren hava sistemin silindirik yapısının bir sonucu olarak aşağıya doğru dönerek spiraller çizerek iner. Bu esnada iç yüzeye çarpan tozlar hızlarını kaybederek gövdeden aşağıya doğru çökelir. Dipteki koni içine çökelen toz buradan boşaltılarak sistemden dışarı alınır. Önce aşağı inen hava sistemden tek dışarı çıkış yolu olan
ortadaki silindirik borudan yine spiraller yaparak dışarı çıkar.
Siklonlar partikül gideriminde en fazla kullanılan sistemler olmuştur. Bu sistemlerde atık gazadn partikül gideriminde partikülün kütlesel çarpışması rol oynamaktadır. Siklonların partikül giderim verimi gövde içindeki açısal hıza bağlıdır. Gazın ve dolayısıyla onun içindeki partikülün siklon içindeki dönme hızı arttıkça daha küçük partiküllerin siklon iç yan yüzeyine çarpma olasılığı arttığından partikül giderim verimi artar. Giriş yapısı genellikle teğetsel, helezon veya iç helezon şeklinde oluşturulur. Siklon içinde gazın spiraller yaparak hareket etmesi ve basınç düşmesini azaltmak için bazen pervaneler de kullanılmaktadır. Siklonun toz toplama verimi partikülün aerodinamik çapındaki ve yoğunluğundaki artma ile artış gösterir.
Siklonlar genel olarak çapı 5mikron den büyük tozları atık gazdan ayırmada kullanılır. Dolayısıyla siklonlar atık gazdan toz ayırma verimliliği açısından gravitasyonla toz çöktürme sistemleri ile elektrostatik toz tutucular arasında yer alır. Siklonlar daha ziyade elektrostatik toz tutuculardan önce kullanılan bir ön toz gidericilerdir.
Kullanım Alanları;
Metal Sanayi, Maden Sanayi, Gıda Sanayi, Döküm Sanayi, Ağaç Talaşı vb.